Contact

Het Theorie-examenTijdens het theorie-examen toetst het CBR 2 onderdelen, namelijk:

 • Verkeersregels
 • Verkeersinzicht

Zo werkt het:

 1. Op de CBR locatie meld je je aan bij de aanmeldzuil, met het reserveringsnummer die je in de mail van het CBR hebt ontvangen
 2. Je legt je spullen zoals je telefoon, in één van de lockers in de wachtruimte
 3. Het oproepscherm in de wachtruimte geeft aan wanneer je je kunt melden bij de balie ‘Start theorie-examen’, direct naast de ingang van de examenzaal
 4. Een medewerker controleert je identiteitsbewijs en vertelt aan welke tafel je kan plaatsnemen
 5. Je legt je ID bewijs op tafel en je voert je reserveringsnummer in
 6. Check of je e-mailadres klopt, kies ‘Start’ en volg de instructies op de schermen
 7. Na afloop van het examen verschijnt jouw uitslag direct op je scherm
 8. Je kunt de fout beantwoorde vragen terugkijken
 9. Het CBR registreert de uitslag in hun systeem, deze uitslag is anderhalf jaar geldig

Het theorie-examen voor de auto bestaat uit twee delen

1. Gevaarherkenning
Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning. Je hebt 8 seconden de tijd om een vraag te beantwoorden. Dit lijkt kort, maar straks op de weg moet je vaak nog sneller beslissen! Je moet van Gevaarherkenning 13 vragen of meer goed hebben.

2. Verkeersregels en verkeersinzicht
Je krijgt 30 vragen over Verkeersregels en 10 vragen over Verkeersinzicht. Je moet van Verkeersregels en Verkeersinzicht 35 vragen of meer goed hebben.

Individueel begeleid examen
Het individuele begeleide examen doe je alleen in een ruimte onder begeleiding van een theoriemedewerker. De inhoud van het examen is gelijk aan het gewone examen. De vragen worden voorgelezen door een computerstem. De vragen en antwoorden kunnen ook worden voorgelezen door de theoriemedewerker. Als het om een tolkexamen gaat kan de tolk de vraag en het antwoord vertalen. De tijd wordt in de gaten gehouden door de theoriemedewerker. Dit geldt alleen bij de verkeersvragen en niet bij het onderdeel gevaarherkenning.

Theorie-examen extra tijd
Er is geluid bij dit examen. Een computerstem leest de vragen voor. Dit geldt niet voor het onderdeel gevaarherkenning. Als je denkt dat je meer leestijd nodig hebt, bijvoorbeeld als je licht dyslectisch bent, kun je ook een theorie-examen extra tijd doen. Je krijgt tijdens dit examen per vraag meer antwoordtijd, waardoor de totale extra tijd op ongeveer 15 minuten uitkomt. Dit geldt niet voor het onderdeel gevaarherkenning.
De extra kosten voor het theorie-examen extra tijd bedragen € 10,30 bovenop het normale examentarief van € 31,25.

De uitslag
Na afloop van het examen krijg je meteen de uitslag op je scherm te zien.
Je kunt ook de fout beantwoorde vragen bekijken. Klik hiervoor op het vraagnummer. Je kunt bladeren met de knoppen ‘Volgende’ of ‘Terug’ onderaan in het scherm. Je hebt hier korte tijd voor. Bovenaan in beeld zie je de tijd die je hiervoor hebt.

Je krijgt de uitslag ook binnen 24 uur per e-mail toegestuurd. Dit kan wel alleen als jij (of je rijschool) je emailadres hebt ingevuld bij de reservering. Als je bent geslaagd registreren wij dat in ons systeem. Je uitslag ‘Voldoende’ is 1,5 jaar geldig. Mocht je gezakt zijn, dan legt de mail uit waar je extra aan moet werken voor je volgende theorie-examen. Ook kun je na ontvangst van deze mail een nieuwe afspraak maken.

Let op: Als je theorie-examen doet, dien je een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs kunnen overleggen.

Wil je zelf de theorie oefenen? Kijk dan bij de links voor meer informatie en gratis oefensites.
animatielesautometleerlingjpg